Mercuriustransit

Op maandag 9 mei, van 13:12:19 tot 20:40:33 lokale tijd, vindt een Mercuriusovergang plaats die zichtbaar is vanuit heel België. De transit zal niet zichtbaar zijn met het blote oog. Een (kleine) telescoop is nodig. 

De Koninklijke Sterrenwacht van België organiseert een waarnemingscampagne. Zo zullen de zonnetelescopen in Ukkel proberen dit spektakel in beeld te brengen. Ook telescopen aan boord van satellieten staan klaar zodat we, zelfs als het slecht weer is, de transit niet hoeven te missen. Al het beeldmateriaal verzamelen we op onze Mercuriustransit-website

Mercurius is de kleinste planeet van ons zonnestelsel en tevens de planeet die het dichtst bij de Zon staat. Mercurius zal je kunnen waarnemen als een klein zwart bolletje dat in ongeveer 7 uur over de zonneschijf glijdt. 

Een planeetovergang brengt de beweging van de planeten in ons zonnestelsel op een spectaculaire manier in beeld. Ze komen echter minder vaak voor dan zonsverduisteringen: zo zullen er maar 14 overgangen plaatsvinden deze eeuw. De laatste Mercuriustransit die zichtbaar was in België, dateert al van 7 mei 2003, terwijl de eerstvolgende op 11 november 2019 slechts gedeeltelijk zichtbaar zal zijn. 

Op het Planetarium, Brussel kan je vanaf 13:00 terecht om door een telescoop de Mercuriusovergang met je eigen ogen waar te nemen. Iedereen is welkom!

Tags: 

 

Travel Info

 

Administration

 

About

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.