De Perseiden - kijken en luisteren naar vallende sterren

Zoals elk jaar, zal Aarde de stofwolk achter de komeet Swift-Tuttle doorkruisen mid augustus en ons trakteren op een nachthemel met heldere vallende sterren. De maan is ons goedgezind en belooft ons een donkere nacht om ons zicht alvast niet te verstoren. De meteoren kunnen eveneens gehoord worden via radio golven die we uitzenden en die weerkaatsen op de meteor. 

Op de Koninklijke Sterrenwacht van België, temidden van de prestigieuze koepels, zullen amateur-telescopen opgesteld worden in de nacht van 12-13 augustus om ons te laten genieten van een mooie sterrenhemel. De radio-ontvanger van het Belgian RAdio Meteor Stations netwerk (BRAMS) die eveneens op het domein staat, zal radiosignalen die de aanwezigheid van meteoren verraden (ook van diegene die we niet zien), opvangen. 

De inschrijvingen voor de Nacht van de vallende sterren zijn compleet. Maar, het spektakel hoef je zeker niet te missen: zoek buiten een plaats waar je geen last hebt van lichtvervuiling, ga op je rug liggen en geniet. Het laatste stuk van de nacht is de beste periode. 

Meer: Een live plot van de meteor-tellingen per uur met input van wereldwijde observaties: http://www.imo.net 
Over BRAMS en hoe je het netwerk kan vervoegen: http://brams.aeronomie.be


Een organisatie van de Koninklijke Sterrenwacht van België en het Planetarium, in samenwerking met het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie, Astronamur, Volksterrenwacht Mira, Latitude 5050, Observatoire Centre Ardenne, Astroclub Vega, AnimAstro. 

Tags: 

 

Travel Info

 

Administration

 

About

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.